Symbool voor afscheid en licht, de kaarsen uitvaart

Kaarsen uitvaart

Bij veel uitvaart rituelen zijn kaarsen te vinden. Deze kaarsen uitvaart staan symbool voor warmte en licht, dingen die je graag bij je houdt wanneer je een afscheid neemt van iemand. Rituelen en symbolen kunnen voor mensen houvast geven, en het branden van een of meerdere kaarsjes, kan dan een mooie toevoeging zijn. Zo zijn er diverse varianten hierop, die gebruikt worden tijdens de plechtigheid. 

Kaarsen uitvaart

Kaarsjes branden om de cirkel rond te maken

Wanneer iemand gelovig is geweest in zijn leven en daarbij gedoopt is, is er een doopkaars die aan hem of haar gegeven is. Het kan hierbij een mooi symbool zijn om deze nogmaals aan te steken bij de kist, om hiermee de cirkel van geboren worden naar overlijden te sluiten.

Maar, ook wanneer iemand niet gelovig is geweest, kan het branden van de kaars een mooi gebaar zijn. Niet alleen naar de overledene toe, maar ook voor de aanwezigen van de uitvaart. Bijvoorbeeld door de kinderen en kleinkinderen een kaars aan te laten steken, en daarbij te laten vertellen waar deze voor hen voor staat. Een kaars symbool voor de persoon die ze achterlaten, maar een moment om hun mooiste herinneringen te delen.

Meer verhalen